2022. november 10., csütörtök

Fahéjas kalács

 Hozzávalók egy 35 x 15 cm-es formához :

Tésztához: 

500 g liszt

250 ml tej

25 g élesztő

20 g cukor

1 egész tojás

csipetnyi só

fél citrom  reszelt héja

Töltelékhez :

50 g margarin

70 g cukor

30 g vaníliás cukor

5 g fahéj

A töltelékhez a vajat vagy margarint megolvasztjuk, elkeverjük benne a vaníliás és a kristály cukrot és a fahéjat, majd hűtőbe tesszük, hogy a zsiradék újra megszilárduljon. 1 dl langyos tejben egy pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többé hozzávalót kimérjük egy tálba, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt és a maradék tejjel összegyúrjuk. Langyos helyen, lefedve duplájára kelesztjük. Kicsit átgyúrjuk, majd újra kelesztjük. Lisztezett munkafelületre borítjuk a megkelt tésztát , majd ketté osztjuk.  A kettéosztott tésztát olyan 1,5-2 cm vastagságú téglalapra nyújtjuk. A téglalapokat megkenjük a fahéjas töltelékkel, majd bejgli szerűen feltekerjük őket és éles késsel hosszában bevágjuk. Az így keletkezett két tésztarudat összefonjuk, úgy hogy a tészta vágott része kerüljön felülre. Margarinnal vékonyan kikent formába helyezzük a megformázott tésztát, majd letakarva 15-20 percig kelesztjük. 180°C sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése