2017. március 26., vasárnap

Sajtos pogácsa


A héten vendégségbe készültünk régen látott barátainkhoz. Ők gyakran járnak cukrászdába mostanság, ezért arra gondoltam, hogy készítek nekik olyan harapni valót, amit szeretnek. Nagyjából emlékeztem arra, hogy a cukrászdába milyen sütiket szoktak vásárolni és a vásárolt sütik csoportba való besorolásuk után esett a választásom a sósra.  A sós sütiknek is rengeteg változata
van. A választásom pedig azért esett a sajtos pogácsára, mert a legtöbb ital mellé lehet fogyasztani.  Az elkészült pogácsákat kihűlés után becsomagoltam és örömmel vittem hozzájuk azzal a reménnyel,  hogy ízleni fog nekik. Mikor megkóstolták a pogácsát vártam a reakciójukat, hogy milyen véleménnyel lesznek róla, amire nem kellet sokat várni, hogy megtudjam. Az első a barátomé volt, aki azt mondta, hogy olyan ez a pogácsa, mint a fornettis, amit persze nagyon szeret. A barátainknak is nagyon ízlett és ennek különösen örültem.

Recept :

Hozzávalók a tésztához :
500 g vaj vagy margarin
500 g liszt
300 g trappista sajt reszelve
100 g tejföl
100 g natúr joghurt
24 g
4 tojás sárgája
20 g élesztő

A tészta tetejére :
1 egész tojás a kenéshez
Trappista sajt a szóráshoz

Elkészítés:
A tésztához való összes összetevőt összegyúrjuk a liszt kivételével. A legvégén adjuk hozzá a lisztet és jól dolgozzuk össze a tésztát ha a tészta lágy akkor fokozatosan adjunk hozzá egy kevés lisztett addig amíg a tészta nem válik le a kezünkről. Fóliával letakarva egy egész éjszakán át pihentessük a hűtőben. Másnap nyújtsuk ki ujjnyi vastagra majd pogácsa szaggató segítségével szúrjuk ki a pogácsákat. A tetejét kenjük le az egész tojással és szórjuk meg reszelt sajttal.Sütés előtt még fél óráig kelesszük, majd 210 fokos sütőben 12-15 perc alatt arany barnára sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése