2017. április 2., vasárnap

Elemér 80 zsúrtorta

Egyik barátom azzal a kéréssel fordult hozzám, hogy tudnék-e készíteni az egyik barátjának egy tortát a születésnapjára. Természetesen igent mondtam, de ekkor még nem tudtam, mibe vágtam a fejszém. A kérdésemre a válasza, hogy milyen tortára gondolt ennyi volt: Elemér 80. Mikor elolvastam a választ úgy voltam vele, hogy ez nagyon egyszerű.  Annyit kell csak ráírnom, hogy Elemér bácsi 80 éves. Délután mikor találkoztam vele megkérdeztem, hogy ki ez az Elemér bácsi, akinek szeretné a tortát. Erre vissza kérdezett, milyen Elemér? Ő az E80-as tortáról beszélt. Hirtelen azt sem tudtam milyen tortáról van szó, de nem tántorított ez sem vissza attól, hogy megsüssem neki. Haza jöttem, leültem a gép elé és elkezdtem kereseni, hogy milyen is valójában ez a torta. Elolvastam a torta történetét. Igazából nem tévedtem sokat, mivel Auguszt Elemér 80. születésnapjára készült. A születésnapi bulira a legjobb tudásom szerint készítettem el a tortát, aminek nagy sikere volt. Mindenkinek azt javasolom, ne féljen újat kripóbálni. Lehet, hogy az első nem lesz olyan tőkéletes mint amilyennek elképzeltük, de olyan jó érzéssel tölti el az embert, amikor alkot valamit és ezzel a másiknak örömet okoz. Ezen a hétvégén én a születésnapról ezzel az érzéssel távoztam és bizok abban, hogy nekik is egy maradandó emlék maradt.

Hozzávalók :

Alap piskóta : 

1 egész tojás
40 g cukor
40 g liszt
1 evőkanál olaj
1 evőkanál víz

Dobos lap : 

1 egész tojás
25 g liszt
5 g  vaj / margarin ( olvasztva)

Csoki krém :

250 ml tejszín
250 g étcsoki
1,5 evőkanál kakaópor
100 g vaj / margarin
150 g marcipán ( Belkbake Almond Paste )

Kávéhab : 

400 ml habtejszín
6 evőkanál instant kávé
50 g porcukor
1 zacskó Dr.Oetker zselatin fix

Kakaópor a díszítéshez

Először a csokoládés krémet készítjük el. A tejszínt forráspontig melegítjük, majd a tűzről levéve beletördeljük a csokoládét, majd kézi habverővel simára keverjük. Hozzáadjuk a kakaóport majd a vajat / margarint és simára keverjük a krémet. Sűrű, fényes krémet kapunk, amit hagyunk kihűlni, majd utána hűtőbe tesszük. A krémet 15 perc után kivesszük a hűtőből és átkeverjük ezután megint visszatesszük a hűtőbe és 20 perc múlva kivesszük.  Ha a krémünk kenhető állagú, akkor már nem kell visszatenni a hűtőbe. A sütőt előmelegítjük 180 celsius fokra légkeveréses sütésmódba, a tortaformába sütőpapír korongot vágunk. Az alap piskótához nagyon habosra verjük az egész tojást a cukorral. Legalább 10 percig verjük robotgéppel. Ezután belecsurgatjuk az olajat és a vizet, majd hozzáadjuk a lisztet, de ezt már óvatosan forgassuk hozzá. A tortaformába töltjük és 12 perc alatt megsütjük.  A sütőből kivéve eltávolítjuk a tortaformát és hagyjuk kihűlni a piskóta lapot. A formába újabb sütőpapírt teszünk és elkészítjük a dobos lapot. Az egész tojást habosra verjük a cukorral majd hozzáadjuk a lisztet és végül beleöntjük az olvasztott vajat és robotgéppel elkeverjük benne. A masszát a formába töltjük és 10 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve eltávolítjuk a tortaformát és hagyjuk kihűlni a piskóta lapot. Az átgyúrt marcipánmasszát porcukros deszkán kinyújtjuk a tortaforma méretére. Az alap piskótalapra kenjük a csokoládékrém felét, erre rásimítjuk a marcipánlapot, majd rákenjük a csokoládékrém másik felét, ezután rátesszük a dobos lapot. Az elmosott tortakarikába rakjuk a betöltött piskótát. Ezután a kávés krémhez lágy habbá verjük a tejszínt és közben hozzáadjuk a zselatin fixet. Bele tesszük a porcukorral elkevert instant kávét és kevés ideig tovább verjük a habot. Ezt a habot simítjuk a dobos lapra, majd a tortát 3 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt éles késsel elválasztjuk a karimát a tortától és eltávolítjuk. A tortát tálalótálra tesszük és a tetejére kevés kakaóport szitálunk.
Jó sütögetést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése