2017. április 23., vasárnap

Csokis isler

I. Ferenc József császár kedvenc süteménye volt. Bad Ischlben készítették el először számára. Ma már a legtöbb helyen az isler megtalálható, de a legtöbb nem az eredeti recept alapján készül. Az az igazi isler ami barna linzer tésztából készül. Sokan azt gondolják, hogy egyszerűen el lehet készíteni, de higgyétek el, ezt is el lehet rontani. Én először a barátom kérésére készítettem islert. Azóta minden ünnepi eseményre elkészítem.


Hozzávalók:
 480 g liszt
96 g dióbél
160 g porcukor
5 g vaníliás cukor
2 g fahéj
320 g margarin vagy vaj
40 g tojássárgája
3 g reszelt citromhéj

Díszítéshez :
 Baracklekvár
1 tábla étcsoki (olvasztva)


Elkészítés:
A lisztet, diót, porcukrot, fahéjat, vaníliás cukrot összekeverjük, majd a margarinnal vagy vajjal összemorzsoljuk. Hozzá adjuk a tojássárgáját, a citromhéjat és intenzíven összegyúrjuk. Ha összegyúrtuk a tésztát akkor 30 percre hűtőbe tesszük a tésztát. A hűtőből kivéve a tésztát egy ujjnyi vastagra nyujtjuk, majd kör szaggatóval kiszúrjuk. 180C légkeveréses sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kihűltek a karikák akkor kettőt-kettőt baracklekvár segítségével összeragasztjuk, majd állni hagyjuk. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk.  
Az olvasztott csokoládéba mártjuk  az islereket, jól lecsurgatva egy tálcára helyezzük őket, míg meg nem köt rajtuk a csokoládé. Ügyeljünk arra, hogy a csokoládé bevonat minél vékonyabb legyen!
A kész islereket, a csokoládé megkötése után tálaljuk. Tetejét tetszés szerint díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése