Ma a reggelt egy egyszerű gyors és finom kalács készítésével kezdtem. Az egész ötlet egy közelgő ünnepből indult ki, vagyis a Húsvétból. Húsvétkor a legtöbb család a boltba megy kalácsot venni, mivel a kalács egy hagyományos Húsvéti étel. Ilyenkor megfigyelhetjük a boltokban, hogy az ünnephez kapcsolódó szimbólumokat és ételeket dupla olyan áron tudjuk beszerezni mint egész évben. Felteszem a kérdést mi biztosítja nekünk vásárlóknak azt, hogy a kalács ugyan olyan minőségű-e mint egy általános hétköznapon semmi ünnephez kötve. Gondolkozzunk csak. Ilyenkor a vásárlási arány megnő. Hogy lehet annyi friss kalácsot vásárolni, mint amennyi meg van hirdetve? Szerintem ti is tudjátok rá a választ, hogy lehetetlenség ennyit előállítani jó minőségben. Ha elő is tudják állítani, akkor is használnak olyan segédanyagokat, amelyek nem egészségesek a szervezetre. Arról nem is beszélve, hogy ha mind ezt nem is vesszük figyelembe, akkor ott van a legbosszantóbb dolog, hogy a boltban nem lehet kapni kalácsot, mert már elfogyott, vagy 2 hónappal előre fel kell iratkozni. Ezért ebben az évben én úgy gondoltam, nem fogok kiadni egy olyan ételért pénzt, amit valójában otthon is meglehet csinálni. Tudom, hogy mi van benne és az ízlésünknek megfelelően készíthetjük el. Ha megfigyeljük, akkor azt is észrevehetjük, hogy nem sok összeget kell rá fordítani, hogy egy finom, puha kalácsot tudjunk elfogyasztani Húsvétkor és még ráadásul friss is lesz.
Hozzávalók:
500 g liszt
3 egész tojás
20 g élesztő
70 g cukor
70 g vaj/margarin
250 ml tej
egy csipet só
fél citrom reszelt héja
Az élesztőt a cukros tejben megfuttatjuk. A sót és a reszelt citromhéjat elkeverjük a lisztel, majd hozzáadjuk a 2 db tojást és a felfuttatott élesztőt. Alaposan kidolgozzuk a tésztát ha túl lágy, akkor adunk hozzá még egy kis lisztet ezt addig ismételjük amíg a tészta el nem válik az edény faláról és a kezünkhöz sem ragad már. A tészta tetejét nagyon vékonyan és egyenletesen meghintjük liszttel,letakarjuk és megkelesztjük langyos helyen. Mikor megkelt a tészta egy vékonyan meglisztezett gyúrótáblán kinyújtjuk. Felületét langyos vajjal vékonyan megkenjük, majd 3 részre osztjuk a tésztát, majd összesodorjuk. A sodrás után a tésztát befonjuk. Ha ezzel végeztünk, akkor a sütőt bekapcsoljuk légkeveréses funkcióra és 180 C állítjuk, amíg a sütő melegszik addig a tésztát hagyjuk kelni. Mikor a sütő elérte a kívánt hőfokot akkor a kalács tetejét megkenjük a felvert tojással és a sütőbe tesszük. A kalácsot kb. 17 percig sütjük. Ha letelt a 17 perc akkor tűpróbával ellenőrizzük hogy a kalács nem-e nyers még.


Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése