2017. május 7., vasárnap

Fonott kalács nagymama receptje alapján

Mostanság gyakran készítem ezt a kalácsot mivel nálunk nagy sikert aratott. Lehet, hogy ha elolvassátok a receptet, akkor elmegy az egésztől a kedvetek, hogy megsüssétek. A következő link segítségre lesz nektek ami remélhetőleg meghozza a sütéshez a kedveteket :     https://youtu.be/SdqxJUDRstY

Recept 1 db 500 g-os kalácshoz :
170 ml tej
15 g élesztő
350 g liszt
35 g porcukor
35 g vaj vagy margarin
2 db tojássárgája 
1 db tojás a kenéshez
4 g
1 csomag vanílliás cukor
A tejet meglangyosítjuk. Egy kevés a langyos tejből kiöntünk és belemorzsoljuk az élesztőt. Kis időre állni hagyjuk, amíg felfut. Egy keverőtálba beleöntjük az összes alapanyagunkat hozzáadjuk a felfuttatott tejet és a maradék tejet. Összegyúrjuk majd simára dagasztjuk a tésztát. Hagyjuk pihenni a tésztát legalább 20 percig, majd határozottan gyúrjuk át, s ismét pihentessük 20 percig. Amikor a tészta újrakelt, osszuk 6 felé és formázzunk gömböket belőle. Pihentessük 10 percig. Ezután gilisztákká sodorjuk. a tésztagombócokat úgy, hogy a szálak a végek felé elvékonyodjanak. Fonáskor mindig oldalról befelé emeljük a szálakat. A két végét bátran nyomkodjuk össze, hogy sülés közben ne nyíljon szét! Kenjük meg a felvert egész tojással, majd hagyjuk kelni 20 percig. Ha letelt a 20 perc , kenjük meg újra, s hagyjuk pihenni, amíg a rákent tojás megszárad ez kb. 12-15 percet vesz majd igénybe. 190 C-ra előmelegített sütőben 22 perc alatt készre sütjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése